FAQ

Toimivatko Sewatek-tuotteet® palokatkoina?

Sewatek-läpiviennit ovat palokatkotuotteita, mutta muiden palokatkotuotteiden tavoin ne toimivat palokatkoina vasta, kun koko asennustyö taloteknisine asennuksineen on suoritettu asianmukaisesti loppuun.

Ovatko Sewatek-läpiviennit® hyväksyttyjä?

Valmistamamme ja myymämme tuotteet ovat ETA-arvioituja, joka on usein käytännön vaatimus rakentamisessa käytettäville palokatkotuotteille.

Tarkistathan kuitenkin aina putki-/kaapelikohtaiset paloluokat sekä hyväksyntöjen mukaiset rakenteet.

Ovatko Sewatek-läpiviennit® CE-merkittyjä?

Ovat. Palokatkotuotteilta sitä ei kuitenkaan vaadita, ja CE-merkintä itsessään ei vielä kerro kelpoisuudesta, vaan on aina tarkasteltava kokonaisuutta (mitä viedään läpi, minkälaisesta rakenteesta, kuinka kaukana kulkee muuta talotekniikkaa, onko putket eristettävä, miten on kannakoitava).

Kuka saa asentaa Sewatek-läpivientejä®?

Sewatek-läpivientejä asentavat niin rakennus- ja lvis-urakoitsijat kuin elementtitehtaiden asentajat, ns. saneeraustuotteiden osalta myös timanttiporarit ja palokatkoasentajat. Varsinaisia kelpoisuusvaatimuksia ei ole.

Palokatkon lopputulokseen vaikuttaa oleellisesti se, että henkilö on huolellinen ja suorittaa asennuksen asennusohjeiden mukaisesti. Säännöllisemmin palokatkoja tekevälle asentajalle suosittelemme lämpimästi palokatkoasentajan henkilösertifikaattikoulutusta. Sewatek tarjoaa myös tuotekoulutusta, joka kelpaa myös palokatkoasentajasertifikaatin ylläpitämiseen.

Eikö Sewatek-läpivienti® pala?

Pääosa tuoteosistamme varmasti palaa tai ainakin sulaa, mutta se ei estä tuotteidemme toimimista palokatkoina. Tuotteemme eivät ainakaan siinä määrin ehdi kärsiä tulipalossa niille luvatun paloluokan aikana, että ne pettäisivät. Polttokokeissa paloluokkaa ei ole juuri koskaan rajoittanut läpiviennin kestäminen, vaan siitä läpiviedyn virtausputken/kaapelin liiallinen kuumentuminen. Tämän vuoksi jotkut putkimateriaalit tarvitsevat lisäksi vähintään paikallisen paloeristyksen.

Löytyykö Sewatekilta läpivientejä väestönsuojiin?

Kyllä, mutta Sewatek-tuotteita ei ole testattu eikä hyväksytetty tähän käyttöön. Välitysmyyntituotteena valikoimistamme löytyy Roxtecin VSS-läpivientejä.

Löytyykö Sewatekilta läpivientejä maanpaineseinään?

Kyllä löytyy. Paras vesitiiveys saavutetaan Roxtec UG -tuotteilla.

Pitääkö Sewatek-läpiviennit® kitata palomassalla?

Ei tarvitse. Virtausputken/kaapelin juuren jälkitiivistykseen riittää paloluokittelematon akryylimassa. Joitakin polttokoekappaleita on testattu menestyksekkäästi myös ilman kittauksia, mutta valtaosaa ei ole. Jälkitiivistämällä saavutetaan parempi ilma- ja äänitiiveys, joten se kannattaa ehdottomasti tehdä läpiviennin molempiin päihin.

Miten läpivietävä talotekniikka on kannakoitava Sewatek-läpivientien® yhteydessä?

Putket ja kaapelit tulee Sewatek-läpivientien osalta kannakoida tuotteidemme detaljipiirustusten esittämällä tavalla. Kannakointimääräykset ovat useimpien valmistajien palokatkotuotteiden osalta varsin samanlaiset, sillä polttokoetestauksissa ei yleensä ole mahdollista kannakoida kovin kaukaa testirakenteesta, ja testatusta asetelmasta tulee sitten vaatimus.

Sewatek-läpivientien osalta seinäasetelmassa vaaditaan kannakointi rakenteen molemmin puolin korkeintaan 500 mm päästä rakenteesta. Välipohjarakenteessa ensimmäisen yläpuolisen kannakkeen tulee olla pienemmillä metalliputkilla korkeintaan 1500 mm päässä ja muiden putkien osalta korkeintaan 500 mm päässä rakenteesta. Yksityiskohtaiset ohjeet löytyvät tuotteiden detaljipiirustuksista.

Voiko Sewatek-läpiviennin® jättää rakenteeseen tyhjäksi varaukseksi mahdollista myöhempää käyttöä varten?

Voi, mutta asiassa on tuotekohtaisia eroja. Kaikki läpiviennit voi jättää, jos käyttämättä jäänyt reikä tilkitään sopivankokoisella putken tai kaapelin pätkällä sekä jälkitiivistetään akryylimassalla. Etupäässä saneerauskäyttöön tarkoitetut D42/D62/D92-läpiviennit voi jättää kokonaan tyhjäksi, kun peittää läpiviennin Sewatekin solukumitulpalla (sopii siis myös työmaa-aikaiseksi palokatkoksi ennen putkituksia). D2-sarja on testattu myös päätylaippa avaamattomana, joten se soveltuu sellaisenaan varaukseksi.

En ole varma soveltuuko perustuotteenne tilanteeseeni. Onko mahdollista tehdä niistä jonkinlaisia variaatioita?

Soita tai laita viestiä, niin selvitetään. Vuosien saatossa olemme toimittaneet läpivientejä monenlaisiin yllättäviinkin kohteisiin, joissa ei ole varsinaisesti aina edes kaivattu palokatkoa. Lisäksi perustuotteiden runkoratkaisuihin on usein mahdollista tehdä muokkauksia tuotteiden hyväksyntöjen ja paloluokkien siitä muuttumatta.

Palokatkot rakentamiseen – laaja tuotevalikoima ja räätälöidyt ratkaisut rakentamiseen

Lue lisää

Palvelut & tuotteet – tutustu valikoimaamme ja kuinka voimme auttaa sinua

Tutustu valikoimaamme

Kenelle

Katso kuinka voimme tarjota juuri teidän käyttötarkoitukseen sopivat palokatkoratkaisut.