Mikä on palokatko?

Tuotteidemme avulla läpiviennit saadaan täyttämään paloluokkavaatimukset. 

Palo-osasto

Palo-osasto on paloeristetty tila, joka kestää tulipaloa vastaan vähintään paloluokan määrittämän ajan. Esimerkiksi asuinkerrostalossa jokainen huoneisto muodostaa oman palo-osastonsa. Kun rakenteen läpi viedään palo-osastosta toiseen sähköjohtoja, vesiputkia tai lämpöjohtoja, pitää niiden läpiviennit tiivistää vastaamaan seinän paloluokkaa. Tällaisessa läpivientikohdassa tarvitaan palokatkoa. 

Paloluokka

Paloluokka kertoo minuuttimäärän, kuinka kauan rakennusosa kestää paloa. Rakenteen kantavuusvaatimus (R) ei ole Sewatek-palokatkon osalta kriittinen, sillä Sewatek-läpivienti ei olennaisesti vaikuta rakenteen kantavuuteen. Sen sijaan tiiveys- (E) ja eristävyysvaatimukset (I) ovat tuotteidemme osalta ratkaisevia. Esimerkiksi paloluokkavaatimus EI60 tarkoittaa, että rakenteen pitää säilyä tiiviinä ja eristää kuumuudelta 60 minuutin ajan. Paloluokkavaatimus tulee vastaan, kun rakenteelta vaaditaan osastoivuutta. Palokatko ei saa heikentää rakennusosan palonkestävyyttä.

Palokatko

Palokatko tekee läpiviennistä muun rakenteen paloluokkaa vastaavan. Sewatek-läpiviennit ovat valmiiksi varustettu palokatko-ominaisuudella, minkä vuoksi ei tarvita enää erillistä palokatkoasennusta. Tarkistathan kuitenkin aina Sewatek-läpivientien paloluokat, sillä ne vaihtelevat muun muassa virtausputken materiaalin ja halkaisijan mukaan. Aina tulee myös huomioida, että palokatko muodostuu useasta osatekijästä. Palokatkotuotteen lisäksi lopputulokseen vaikuttavat esim. läpivietyjen putkien kannakointi ja eristykset, joiden on oltava sekä hyvän asennustavan että palokatkotuotteen hyväksynnän mukaiset.

Meiltä löydät kaikki tarvitsemasi palokatkotuotteet.

Palokatkon toimintaperiaate

Palokatkot rakentamiseen – laaja tuotevalikoima ja räätälöidyt ratkaisut rakentamiseen

Lue lisää

Palvelut & tuotteet – tutustu valikoimaamme ja kuinka voimme auttaa sinua

Tutustu valikoimaamme

Ajankohtaista

Lue asiantuntijavinkkejä ja tuoreimpia kuulumisiamme.

Lue lisää

Kenelle

Katso kuinka voimme tarjota juuri teidän käyttötarkoitukseen sopivat palokatkoratkaisut.